۱۳۸۸ آبان ۱۵, جمعه

تعريف خدمات مجازي براي كلان شهر اروميه (مقاله 700كلمه اي)



مقدمه:
شهر سازي واقعي- مجازي به ظرفيت هاي واقعي شهر در کنار ظرفيت هاي مجازي شهر توجه مي کند و شهر را با توجه به اين دو فضا مي سازد. شهر هاي آينده ناگزير از اساس با نگاه به اين فضا ساخته خواهد شد و شهرهاي موجود نيازمند بازسازي جديد و اضافه کردن "فضاي شهر مجازي" به شهرهاي واقعي است. در اين روند با توسعه نرم افزارهاي کامپيوتري، ساخت جديدي از "رئاليسم شهري" که فضاي شهر مجازي را به فضاي شهر واقعي نزديک مي کند، تحقق پيدا مي کند. به عبارتي شهر مجازي يک ايدئاليسم مبتني بر انديشه خيالي و يوتوپيائي نيست، بلکه يک شهر واقعي است که با ظرفيت هاي جهان مجازي ساخته مي شود. شکل‌گیری شهر مجازی موجب کاهش حرکت جمعیت و ایجاد فضاهای همزمان خواهد شد.(عاملي، 1384)
متن:
ارائه خدمات شهري به صورت مجازي و از طريق الكترونيكي و اينترنتي چندين سالي است كه در ايران شروع شده است، و در اين ميان راه اندازي وب سايت شهرداريها براي خدمات به شهروندان،‌ مخصوصا براي كلان شهرها اولين گام بوده است. ازجمله كلانشهرهايي كه در وب سايت كلان شهرهاي ايران آمده است، شهر اروميه مي باشد كه طبق آخرين سرشماري كشور در سال 1385، ۵۷۷٬۳۰۷ نفر جمعيت دارد. آدرس پايگاه اطلاع رساني و خدمات شهري شهر اروميه http://www.urmia.ir به دو زبان فارسي و انگليسي مي باشد كه در آن اطلاعات مفيدي درباره شهرداري اروميه آمده است. اين سايت اگرچه مانند بسياري از شهرداري هاي كشور به يك پايگاه خبري و اطلاعاتي بيشتر شباهت دارد ولي داراي امكاناتي براي شهروندان است كه عزم مسئولان شهرداري و متخصصان امر IT در اين شهر جهت ايجاد شهر الكترونيك و استفاده از فضاي مجازي جهت پيشبرد خدمات شهري به شهروندان را نمايان مي كند. در اين پايگاه اطلاعاتي در مورد شهرداري اروميه،‌ تاريخچه شهرداري، نقشه شهر،‌ ساختار تشكيلاتي، معاونت هاي مربوط به شهرداري ،‌ مناطق چهارگانه شهرداري ، سازمان هاي تحت نظارت و كنترل شهرداري، مناقصات و آگهي هاي مزايده شهرداري اروميه به صورت ON LINE و هايپرلينك قابل دسترسي است. در جايي ديگر از سايت گزينه هايي جهت تعامل كاربران و شهروندان با شهردار از طريق نامه هاي الكترونيكي وجود دارد كه تماس مستقيم با شهردار است. گزينه اي تحت عنوان گردشگري و تفريح كه شامل دو بخش مي باشد، اماكن تفريحي و گردشگري و همچنين اماكن اقامتي و رستوران ها و هتل هاي شهر اروميه به تفكيك رتبه همراه با شماره تلفن و آدرس وجود دارد. همچنين تصاوير مناطق گردشگري همراه با توضيحاتي از اين اماكن در وب سايت به نمايش گذاشته شده است. جهت استفاده هرچه بيشتر شهرداري از نظريات و پيشنهادات شهروندان درجهت رفع عيوب و پيشرفت شهر نيز امكان پست الكترونيك از طريق وب سايت گذاشته شده است. شماره تلفن هاي ضروري شهر ازجمله آتش نشاني و ............،‌امكان برقراري ارتباط با سازمان ها و ادارات دولتي از طريق وب سايت شهرداري و لينك به آنها فراهم شده است.آخرين اخبار و اطلاعات شهري و شهروندان نيز در صفحه اصلي پايگاه وجود دارد.




پيشنهادات و نقد:
اگرچه اطلاعاتي كه در پايگاه اطلاع رساني شهرداري اروميه نسبت به برخي ديگر از شهرهاي مشابه آن كامل تر مي‌باشد، اما مي‌توانست در حد مطلوب تري ارائه شود. مثلا در قسمتي از سايت شاهد اطلاعات مربوط به مناقصات و مزايدات مربوط به شهر و شهرداري وجود دارد كه اگر امكان ثبت نام افرادي كه خواهان شركت در مناقصه و مزايده هستند و برگزاري مناقصه به صورت on line فراهم مي‌شد، گام مهمي در ارائه خدمات شهري مجازي به شهروندان مي بود.
هم چنين اگر هتل ها و اماكن پذيرايي نيز به وب سايت شهرداري لينك شوند، امكان رزرواسيون هتل ها و اماكني كه نياز به تهيه بليط مي باشد،‌ مخصوصا در ايامي از سال كه شهر اروميه از نظر گردشگر آمار قابل توجهي به خود اختصاص مي‌دهد، مي تواند مفيد باشد. همچنين با مطلع شدن از شكايت ها و پيشنهادات به صورت مستقيم از طريق شهرداري، كنترل اماكن تفريحي و خدمات دهي آنان فراهم مي‌شود و پاسخگويي مسئولان را بيشتر خواهد كرد. همچنين مجازات نقدي و يا حذف خاطيان در امر خدمات رساني به گردشگران و مسافران تحول شگرفي در امر صنعت توريسم ايجاد خواهد كرد، چون در اين صورت مسئولان همواره نگاه مديران بالادست خود را در ارائه خدمات خواهند داشت و براي ماندن در چرخه صنعت گردشگري همواره تلاش خواهند كرد.
در ارتباط با عوارض شهري و اطلاعيه هاي شهري نيز،‌ سايت اين قابليت را دارد كه با اختصاص دادن شماره كاربري براي هر شهروند اين امكان را كه شهروندان از ميزان عوارض شهري، ‌و بسياري از موارد ديگري كه به تك تك شهروندان مربوط مي شود را فراهم آورد و به صورت اينترنتي اطلاع دهد و امكان پرداخت عوارض را به صورت اينترنتي داشته باشد.




منابع:

1. عاملي،سعيدرضا." دوفضايي شدن شهر:شهرمجازي ضرورت بنيادين براي كلان شهرهاي ايران". فصلنامه انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات. شماره ۲و۳. بهار و تابستان ۱۳۸۴.
2. http://www.irancapitalcities.ir . مشاهده شده در تاريخ22/8/1388.
3.http://wikipediafoundation.org.مشاهده شده در تاريخ 22/8/1388.
4. http://www.urmia.ir .مشاهده شده در تاريخ 20/8/1388.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر